«Це служіння суспільству», — продюсери UA: КАРПАТИ про роботу суспільного мовника Швеції

«Це служіння суспільству», — продюсери UA: КАРПАТИ про роботу суспільного мовника Швеції

27 лис. 2019

19-21 листопада медійники регіональних філій Суспільного відвідали центральний офіс суспільного мовника Швеції у Стокгольмі (Шведське радіо та SVT) та філію у Гетеборзі. Візит відбувся в межах проєкту співпраці UA: Суспільне мовлення та Офісу медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні». Команда продюсерів UA: КАРПАТИ поділилася враженнями про роботу шведських колег. 

Галина Держипільська, головна продюсерка UA: КАРПАТИ:

«Візит до Швеції і відвідини Суспільних радіо і ТБ стали для мене історією про справжність у всьому, про відповідальність за те, що робиш, про чітке розуміння цінностей та покроковий впевнений рух до цілі. Шведські колеги за коротких три дні встигли поділитись досвідом служіння своїй спільноті, суспільству. Найвищий рівень довіри людей тут цілком виправданий: суспільне радіо Sveriges Radio і телебачення SVT щоденно на всіх своїх платформах віддзеркалюють поточне життя звичайних шведів із їхніми проблемами і радостями. 

Цікавим кейсом, про який говорили в підсумку всі учасники нашої групи, була розповідь про проєкт «10 millions», в якому журналісти всією командою суспільного мовника Швеції дізнаються думки та переживання мешканців їхньої країни: спілкуються зі шведами, які живуть не лише у центральних містах, а й на віддалених територіях, аби таким чином озвучувати і шукати рішення для питань, які справді турбують людей. 

Неймовірною була історія із трейлером Шведського радіо, який курсує містами і селами задля налагодження безпосереднього контакту зі своєю аудиторією — це вже не просто робота, а вже ціла пригода, основними героями якої є журналісти мовника й саме суспільство. 

Звісно, вразили добре технічно обладнані студії і на радіо, і на телеканалі, комфортні відпочинкові зони на всіх поверхах. Шведський суспільний мовник турбується про людей, а спільнота підтримує його у відповідь — своєю довірою».

Наталія Димніч, лінійна продюсерка телеканалі UA: КАРПАТИ:

«Насичена тренінгова програма у Швеції дала змогу зрозуміти, що Суспільному в Україні ще є куди рости. Ми отримали відповіді на чимало питань, які щоденно постають перед працівниками медіа. Особливо корисними були поради шведських колег про творення інтернет-спільноти Суспільного, роботу у соцмережах, образ нашого цільового глядача-слухача, співпрацю із нацменшинами, роботу ранкових програм. Особливо потрібною була інформація про критерії вимірювання якості та ефективності мовлення. Усі ці поради ми зможемо застосовувати у своїй роботі. Загалом, програма нашого перебування у Швеції була пізнавально насиченою та інформаційно корисною».

Наталія Асатурян, лінійна продюсерка радіо UA: КАРПАТИ: 

«Готовність суспільного мовника Швеції до постійного розвитку і змін – в орієнтації на свою аудиторію. Ось це постійне «настроювання» мовника на Людину (тобто, розмаїття людей) і застосування всіх можливих інструментів, щоб віддзеркалювати суспільство, говорити про всіх і до всіх, стало для мене спільною тезою чи не всіх зустрічей упродовж навчань.   

Захопила ідея конструктивної журналістики як пошуку рішення. У редакціях суспільного Швеції в Гетеборзі ми почули про те, що новини мають бути пояснювальними й глибшими – це не потік того, що сталося, а дві третини їх плануються і вони є з елементами розслідування. Захопила можливість побувати саме на суспільному радіо Швеції – і у столиці, і в регіональній філії в Гетеборзі. Ми дізналися, що є спеціальний регіональний радіоканал Р-4, який об’єднує по країні 25 локальних радіостанцій і є найпопулярнішим радіо в регіонах. І що по всій країні працюють редактори аудиторії (audience editors), які мають «зустрічати людей в реальному житті та робити радіо разом з ними», як це пояснила редактор аудиторії Jenni Johnson-Roos.

Як лайфхак, думаємо використати запитання до людей із проектів «10 milions» та дорожнього радіо – щоб налагодити публічний діалог, глибше пізнати аудиторію і створити базу «місцевих амбасадорів». Дуже б хотілося спробувати «новини з машини», працювати в дорожніх редакціях».

Нагадаємо, головна мета проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні» — зміцнення Суспільного мовника й утвердження стандартів незалежної журналістики в Україні. 

Для співпраці іноземна сторона обрала чотири філії — UA: РІВНЕ, UA: ЛЬВІВ, UA: КАРПАТИ та UA: ХАРКІВ. Цієї осені там відбуваються тренінги та воркшопи від іноземних медійників: розробляють digital-стратегії для кожного регіону та оптимізують роботу служби новин. Члени команди Суспільного відвідують офіси шведських суспільних мовників у Гетеборзі та Стокгольмі.