«За цим — майбутнє журналістики», — новинарі UA: КАРПАТИ про суспільний мовник Швеції

«За цим — майбутнє журналістики», — новинарі UA: КАРПАТИ про суспільний мовник Швеції

7 лис. 2019

28-30 жовтня журналісти служби новин Прикарпатського Суспільного відвідали центральний офіс суспільного мовника Швеції SVT у Стокгольмі та філію у Гетеборзі. Візит відбувся в межах проєкту співпраці UA: Суспільне мовлення та Офісу медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні». Медійники UA: КАРПАТИ поділитися враженнями про роботу шведських колег. 

Юрій Надольський, шеф-редактор новин на UA: КАРПАТИ: 

«Під час візиту ми побачили зсередини, як працює сучасний європейський суспільний мовник. Робота шведського суспільного мовника полягає у «журналістиці порядку денного», яка прив’язана до стратегічного планування. Що цікаво, радіо та телебачення SVT — це дві окремі структури. Та найголовніше, що у цій системі на першому місці — digital-платформа (сайт та соцмережі). Шведські медійники це пояснюють просто: «Наші новини дивляться на смартфонах». Це підтверджують результати соціологічних досліджень. 

Новини для телеканалу редактор обирає із того, що вже відзняли та змонтували на цифрові платформи. У філії SVT у Гетеборзі працює лише один відеооператор, а журналістів — 12. Режисерів монтажу немає взагалі. Тобто все — від зйомки до монтажу — роблять кореспонденти самостійно. Це те, до чого прагнемо й ми, бо за цим — майбутнє журналістики».

Мар’яна Басалига, лінійна продюсерка новин на UA: КАРПАТИ:

«До Швеції ми їхали навчитися працювати на digital-платформі: що публікувати, як, коли та для кого. Зазначу, що після спілкування із шведськими колегами, отримала відповіді на ці та багато інших запитань. Для мене найбільш цікавою та пізнавальною стала інформація щодо різних форматів відео, а також Instagram-контенту».

Ілона Шевченко, кореспондентка новин та ведуча UA: КАРПАТИ

«Під час перебування на SVT у Гетеборзі та Стокгольмі ми отримали корисні поради щодо зйомок та монтажу кепшн-відео, планування тем, роботи у соціальних мережах. У поїздці вразило усе — від масштабів телерадіокомпаній до сучасного підходу колег до роботи. Це чудова можливість не лише перейняти досвід у колег, а й впроваджувати його в Україні, на Суспільному UA: КАРПАТИ»

Руслана Полівчак, керівниця групи програмування UA: КАРПАТИ:

«Перебуваючи у Швеції, я зрозуміла, наскільки важливе Суспільне мовлення для її уряду та жителів країни. SVT вразило кількістю працівників, їхнім підходом до роботи та відповідальністю, сучасним обладнанням. Під час візиту на Суспільний мовник ми побачили, як працюють на digital-платформах. Зокрема, планування, опрацювання тем, сучасні форми подачі, роботу новинарів із Facebook та Instagram. Вражає їхня готовність нас навчити, показати на практиці, як працювати у соцмережах. І це — дуже важливо. Адже ми лише починаємо розвиватися, і співпраця із журналістами Суспільного мовлення Швеції може стати орієнтиром у нашій роботі».

Нагадаємо, головна мета проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні» — зміцнення Суспільного мовника й утвердження стандартів незалежної журналістики в Україні. Для співпраці іноземна сторона обрала чотири філії — UA: РІВНЕ, UA: ЛЬВІВ, UA: КАРПАТИ та UA: ХАРКІВ. Цієї осені там відбуваються тренінги та воркшопи від іноземних медійників: розробляють digital-стратегії для кожного регіону та оптимізують роботу служби новин. Члени команди Суспільного відвідують офіси шведських суспільних мовників у Гетеборзі та Стокгольмі. Крім цього, у межах проєкту команди цих чотирьох філій отримали нове обладнання для підвищення якості власного контенту.