«Ілюзія рівності». В  Івано-Франківську показали проєкт Суспільного

«Ілюзія рівності». В Івано-Франківську показали проєкт Суспільного

28 лис. 2023

26 листопада в Івано-Франківську команда Координаційного центру мовлення нацспільнот Суспільного презентувала документальний фільм «Ілюзія рівності». До перегляду та обговорення стрічки долучилися активісти та представники медіаспільноти.

«“Ілюзія рівності” — це проєкт про героїв, які захищають, волонтерять, допомагають і наближають перемогу. Цей фільм —  про базову боротьбу за права. Кожен із нас пропустив через себе кожну з трьох його історій. Герої стрічки мають ті ж самі відчуття що й усі ми — любов, зневіру, розпач, — але не завжди можуть говорити про них так відкрито, як би хотілося. Ми намагалися показати Людину, яку не варто оцінювати за гендерною ознакою, адже якщо вона щось робить тут і зараз — саме це важливо», — зауважила перед початком показу Надія Стадницька, редакторка проєкту та модераторка показу «Ілюзії рівності» в Івано-Франківську.

Документальний проєкт Суспільного «Ілюзія рівності» — це історії справжньої боротьби за право бути в українському суспільстві. Його герої та геройки щоденно виборюють свої права та свободи, але постійно стикаються із всебічною дискримінацією та знеціненням своїх потреб. У фільмі одностатеві пари та їхні союзники розповідають про свій життєвий шлях та з яким додатковими складнощами доводиться стикатися в умовах війни. 

 

«Коли мене запрошують долучитися до подібних проєктів — я ніколи не відмовляю. В мене багато друзів, яких я знала ще до їхнього камінгауту. Після того, як вони бачили мою публічну підтримку, вони відкривалися. Я намагаюся бути голосом підтримки на таких зустрічах як сьогодні, в посольствах, в Брюсселі та Європейському союзі, щоб максимально пропагувати цивільне партнерство, щоб цей інститут став доступним для українців і українок і особливо для ЛГБТ+ людей, зокрема військових. Зараз це найбільш вразлива спільнота — там, на фронті вони воюють за нас, за нашу свободу. На відміну від побратимів та посестер, у яких є дружини та чоловіки, в них немає можливості захистити своїх партнерів та партнерок. Тому і потрібні такі фільми, щоб доносити цю проблему», — розповіла Таня Касьян письменниця, виконавча директорка ГО «Точка опори ЮА». 

За словами Тетяни Касьян, завдяки суспільним обговоренням, думка щодо ЛГБТ+ спільноти поступово змінюється. Останні дослідження показують, що понад 56%, а за деякими даними — 67% українців підтримують рівні права саме у вигляді цивільних партнерств для ЛГБТ+. Але цього поки недостатньо, щоб прийняти законопроєкт №9103, який має на меті дозволити українцям укладати такі. 

«Чим більше відбудеться таких заходів, тим більше ймовірність, що наступного року його таки підтримають», — додає спікерка.

«Висловлюю слова вдячності Суспільному Мовленню, яке реалізує такі проєкти проти дискримінації та підтримує рівність прав. Адже ми бачимо, як в соцмережах швидко поширюється мова ворожнечі, тож із цим дійсно необхідно боротися, у тому числі й шляхом створенням таких проєктів, потрібно виносити (проблеми дискримінації — ред.) у публічний простір», —  переконана Євгенія Мнишенко, представниця Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Івано-Франківській області.

«Дуже цікаве режисерське рішення цього фільму показати веселку в чорно-білих кольорах. Тут є однозначні відповіді на багато питань та все розкладено по своїх місцях, але поки не буде змінюватися суспільна думка щодо ЛГБТ+ людей навіть у найвіддаленіших селищах нашої країни — проблема не буде вирішена», — переконаний  Владислав Петров, психолог.

Переглянути  стрічку Суспільного «Ілюзія рівності» можна на ютуб-каналі Першого.

https://www.youtube.com/watch?v=oGAx4KDOyBs&t=1s&ab_channel=%D0%9F%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%B8%D0%B9

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні. 

Оперативні новини про Івано-Франківщину — на цифрових платформах: 

 

Документальний проєкт «Ілюзія рівності» реалізовано командою Координаційного мовлення національних спільнот та проєктів з розмаїття Суспільного мовлення за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його вміст є виключно відповідальністю АТ «НСТУ» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.