Суспільне підтримає інформаційно велопробіг незрячих і зрячих велосипедистів

Суспільне підтримає інформаційно велопробіг незрячих і зрячих велосипедистів

28 сер. 2019

30 серпня в Івано-Франківську стартує міжнародний велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» («I see! I can! I will!»), який фінішує в Берліні 17 вересня. UA: Суспільне мовлення другий рік поспіль — інформаційний партнер події. 

Учасниками та учасницями велопробігу є незрячі люди, молодь із порушеннями й без порушень зору з України, Польщі та Німеччини. Мета проєкту — інтегрувати незрячих у соціум, налагодити порозуміння й прийняття інвалідності, зруйнувати стереотипи про те, що інвалідність обмежує людину. Крім того, організатори велопробігу хочуть привернути увагу до проблеми доступності громадського простору.

«Ми маємо амбітну мету — проїхати на велосипедах-тандемах з Івано-Франківська до Берліна за три тижні в групі зрячих і незрячих учасників. Це буде справжня пригода: люди з різних країн, із порушеннями зору й без них разом подолають майже тисячу кілометрів дороги. Це перший міжнародний велопробіг. До цього ми організували чотири всеукраїнських та кілька місцевих велопробігів. З досвіду бачу, що співучасть двох людей на тандемі під час пробігу є найприроднішим проявом інклюзії, яку я бачила у своєму житті. Дві людини їдуть разом, об’єднані одним велосипедом, переймають радість, задоволення, утому й біль одне одного. Так твориться розуміння й дружба. Так має відбуватися не тільки на велопробігу, а й у суспільстві», — розповідає координаторка велопробігу Анжела Підхомна.

29 серпня о 11:00 в Івано-Франківську відбудеться пресбрифінг міжнародного велопробігу «I see! I can! I will!» за адресою: вул. М. Грушевського, буд. 19 (кафе «Urban Space 100»).

Цього ж дня о 12:00 усі охочі зможуть покататися на велосипеді-тандемі із зав’язаними очима на площі перед «Білим домом» та пережити досвід подорожі незрячого велосипедиста в парі зі зрячим.

30 серпня учасники велопробігу зберуться на площі перед «Білим домом». Місцеві велосипедисти приїдуть супроводжувати їх до виїзду з міста. В Україні маршрут веломарафону проляже через Рогатин, Львів та Мостиська.

Більше про міжнародний велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» — дивіться в ефірі UA: КАРПАТИ та UA: ЛЬВІВ. 

Нагадаємо, тогорічний велопробіг "Бачу! Можу! Допоможу!" мандрував Україною. Учасники подолали понад 1000 кілометрів і проїхали 20 міст — із Харкова через Полтаву, Дніпро, Запоріжжя до Херсона. У кожному місті акцію висвітлювали журналісти регіональних філій Суспільного.

 

Організатори "Бачу! Можу! Допоможу!" — ГО людей з інвалідністю Fight For Right, Fundacja Kopalnia Inicjatyw, JuSeV. Велопробіг відбудеться за підтримки EVZ / EUROPEANS FOR PEACE, Auswärtiges Amt та Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży.