UA: КАРПАТИ відвідали шведські медійники

UA: КАРПАТИ відвідали шведські медійники

14 чер. 2019

Цього тижня група шведських журналістів ознайомилася з роботою команди UA: КАРПАТИ. Восени шведські колеги проведуть воркшопи й тренінги для колективу філії, присвячені роботі digital-платформ і створенню новинного контенту.

Головна мета українсько-шведської співпраці — зміцнення Суспільного мовника й утвердження стандартів незалежної журналістики в Україні.

Шведський журналіст Роберт Олссон упродовж 25-ти років був редактором і менеджером у різних медійних сферах. Він поділився власними міркуваннями про роль суспільного мовлення.

"У Швеції суспільне телебачення та радіо мають високу довіру населення. Ми — незалежний мовник, саме тому нам вдалося одержати таку підтримку від людей. Вільна й безпристрасна журналістика — це найважливіша частина демократії. Саме тому Україні потрібне суспільне мовлення, аби це гарантувати”, — переконаний Роберт Олссон.

Більше про те, як працює Суспільне у Швеції, медійник розповів у програмі "Карпатський ранок".

Шведські журналісти зустрілися з підрозділами Івано-Франківської філії Суспільного й ознайомилися з роботою мовника. Також вони взяли участь у флешмобі #Кольорове_літо, організатором якого стала команда UA: КАРПАТИ.

"Колектив UA: КАРПАТИ справив на нас хороше враження. Це дуже професійна й вдумлива команда. Нам цікаво працювати з тими, хто хоче розвиватися й ставати ще кращим”, — розповівКрістіан Ліндквіст, керівник бюро національних діджитал та спортивних новин суспільного мовника Швеції.

Инша шведська колега Любна Ель-Шанті додала: "Пишаюся тим, що український незалежний мовник та UA: КАРПАТИ вже досягли такого рівня, незважаючи на молодий вік Суспільного в цій країні. Особисто мені буде цікаво спостерігати за їхнім майбутнім розвитком”.

Наприкінці візиту медійники підписали з командою UA: КАРПАТИ меморандум про співпрацю, яка розпочнеться вже у вересні.

"Приємно було дізнатися, що наша робота якісно не відрізняється від роботи суспільного мовника Швеції. Ми зрозуміли, що маємо рухатися в напрямі "діджітал" і всіх його складових. Ми мали справді потужні мозкові штурми, адже готових відповідей немає. Для нас це цікавий досвід і черговий виклик, який ми охоче приймаємо”, — зазначила продюсерка UA: КАРПАТИ Галина Держипільська.

За словами менеджерки UA: КАРПАТИ Наталії Кияницької, співпраця з представниками суспільного радіо й телебачення Швеції дасть змогу команді UA: КАРПАТИ стати ближчою до авдиторії.

"Ми ще активніше розвиватимемо наші digital-платформи. Ми добре розуміємо, що саме так зможемо більш оперативно інформувати суспільство про те, що відбувається на Прикарпатті, — каже Наталія Кияницька й додає: — Суспільне у Швеції має найвищу довіру з-поміж інших ЗМІ. Ми докладемо всіх зусиль, щоб і в Україні так було”.

Крім UA: КАРПАТИ, проєкт обміну досвідом зі шведськими медійниками запустили на UA: ЛЬВІВ та UA: ХАРКІВ. Раніше команда іноземних медійників уже працювала в Рівному.

Нагадаємо, чотирирічний проєкт співпраці UA: Суспільне мовлення та Офісу медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) "Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні" розпочався у 2018-му та триватиме до 2022 року. Проєкт реалізується за підтримки Швеції.