"Президентська колиска" — спецпроект Суспільного про малі батьківщини Президентів

16 кві. 2019

15 квітня на сторінках Суспільного мовника в соціальних мережах стартував проект "Президентська колиска", що познайомить аудиторію з місцем народження — малими батьківщинами — Президентів України.

Серію відеороликів підготували регіональні філії Суспільного: UA: РІВНЕUA: ЧЕРНІГІВUA: СУМИUA: ОДЕСА та Дніпровська філія. Протягом цього тижня ролики розміщуватимуть на діджитал-платформах Суспільного.

Ідею проекту подала продюсерка Рівненської філії Суспільного Інна Білецька. За задумом, журналісти регіональних Суспільних мовників покажуть місця, де навчалися майбутні керманичі країни, знайдуть однокласників і просто знайомих дитинства, покажуть вулиці, дороги та мешканців. Кожне відео має додаткову назву — найбільш відому цитату кожного з Президентів.

До зйомок долучилися п’ять філій, а постпродакшн зробила команда UA: РІВНЕ.

“До другого туру виборів ми хотіли розповісти про малі батьківщини кандидатів у Президенти. Але нам здалося, що цього замало, і ми вирішили дати ширшу картину: тому тепер щодня протягом тижня на сторінці UA: Суспільне мовлення та регіональних платформах ви зможете дивитися відео про рідні місця всіх минулих Президентів і в п’ятницю ще два — про кандидатів! Приємного перегляду!” — розповідає генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

Батьківщиною першого Президента незалежної України Леоніда Кравчука є село Великий Житин на Рівненщині. У межах нового діджитал-проекту Суспільного "Президентська колиска" творча група UA: РІВНЕ відвідала Великий Житин, поспілкувалася з його мешканцями й з родичами Президента, зафільмувала місце, де стояла рідна хата Леоніда Кравчука. Журналісти Суспільного також записали розповіді викладачів Рівненського кооперативного технікуму, де навчався Леонід Макарович. Знайомі відзначають його кмітливість і стверджують, що це — родинна риса.

Мешканці Великого Житина живуть так, як і більшість українців: ходять чи їздять  "залатаними" дорогами, "тримаються" за бюджетну роботу в селі, доїжджають до обласного центру чи шукають кращого життя на заробітках і сподіваються, що  колись Леонід Макарович посприяє розвитку інфраструктури Великого Житина. А поки — "маємо те, що маємо".

Знімальна група UA: ЧЕРНІГІВ відвідала село Чайкине Новгород-Сіверського району Чернігівської області. Це мала батьківщина другого Президента України Леоніда Кучми. Село лежить усього за 20 км від кордону з Росією. Нині в ньому мешкає менше ніж 300 людей.

“Наші кореспонденти побували біля будинку Леоніда Кучми й поспілкувалися з місцевими. Також були в бібліотеці, книжки для якої дарував Президент. Бачили церкву в сусідньому селі пам’яті батька Кучми, а в самому Чайкиному —  храм пам’яті його матері. Не буду розповідати все, що ми побачили, що розповіли місцеві про те, як живе Чайкине, краще дивіться проект. Там дуже багато цікавого буде”, — зазначив головний редактор новин UA: ЧЕРНІГІВ.

Команда UA: СУМИ завітала до рідного села Президента Віктора Ющенка Хоружівка, що в Недригайлівському районі на Сумщині. Тут разом із місцевими жителями оглянули навчально-виховний комплекс, лікарню й центр реабілітації дітей області. Кореспонденти поспілкувалися з директоркою школи, яка показала клас, де навчався Ющенко.

“Travel-проектами на телеканалі UA: СУМИ я займаюся вже кілька років. Я знала, що на Сумщині народився Віктор Ющенко, але все ніяк не могла дістатися до його малої батьківщини — села Хоружівка. І таки сталося. Звісно, перше, що привернуло мою увагу — дорога. Без перебільшень — одне з найкращих покриттів області. У Сумах не всюди можна таку знайти, а тут — у селі”, — поділилася враженнями лінійна продюсерка UA: СУМИ Христина Бондаренко.

Фінальним пунктом зйомок стала садиба, де народився й мешкав третій Президент України Віктор Ющенко. Будинок майже цілком зберіг свій початковий вигляд, тут залишилося багато світлин родини та навіть ліжко, на якому народився Президент.

Творча команда UA: ОДЕСА відвідала малу батьківщину чинного Президента Петра Порошенка. Він народився в місті Болград.

"Знімальна група подолала значну відстань — в один кінець 260 км від Одеси, — щоб дізнатися, яким він був у дитинстві та побачити, як тепер живуть його одномістяни", — розповіла продюсерка Одеської філії Суспільного Ірина Кипоренко.

Журналісти поспілкувалися з однокласницею Порошенка, вона згадала, як у першому класі Петро пригощав їх цукерками.

Також відвідали будинок, де жила тоді сім’я. Після початкової школи родина Петра Олексійовича переїхала до Молдови.

Кореспонденти Суспільного мовника Дніпра в Кривому Розі відвідали школу, де навчався кандидат на пост Президента України Володимир Зеленський. Учителі розповіли, яким у шкільні роки був Володимир Олександрович.

“Наші кореспонденти намагалися поспілкуватися зі знайомими та сусідами Зеленського. Відповідати на камеру люди відмовлялися, посилаючись на те, що ставлення до кандидата Володимира Зеленського досить неоднозначне”, — розповіла про знімальний процес продюсерка філії Оксана Цибуля.

У школі вчителі показали журнал з оцінками кандидата та світлини з Володимиром Зеленським.

"Працювати із філіями Суспільного — це не тільки про старі камери, радянські приміщення та боротьбу з медіа-інфекціями. Працювати із філіями Суспільного — це дивуватися, звідки в людей беруться ідеї, енергія та впертість робити круті проекти”, — зазначила генпродюсерка Марія Фрей.

На жаль, не всі місця, де народилися Президенти, доступні нині для зйомок. Мала батьківщина четвертого українського Президента Віктора Януковича — Єнакієве — тимчасово окупована РФ. Архівні відео філії Суспільного залишилися в Донецьку, на непідконтрольній українській владі території.